Lemshaga Säteri
Lemshaga Säteri september 2010. Släkten hyrde Fiskartorpet som hörde till godset ca 1920-1945.
Lemshaga blev säteri på 1640-talet och gårdens historia går långt tillbaka i tiden. Bronsåldersgravar finns på östra sidan om gamla Ingarövägen och gravfält från yngre järnåldern ligger på båda sidor om vägen.
(av Lena Gullmert Häger, Värmdö skeppslags årsbok 1984.)
Alla som någon gång åkt mot Ingarö har passerat den gamla gården Lämshaga, det vackra stenhuset med den ståtliga portalen och kanske undrat över dess historia. Att huset stått obebott och tillbommat i decennier ger det dessutom en särskild lockelse. Gården har mycket gamla anor, den omnämns i skriftliga källor första gången 1422 och skrivs då Laembeshagu men långt innan dess har det bott människor här.
Det trettioåriga kriget hade pågått sedan 1618 och kriget slukade pengar. Ett sätt att belöna adelsmän som utfört tjänster i samband med kriget var att ge förläningar i form av gods och egendomar. Om sedan adelsmannen bebyggde egendomen ståndsmässigt bildades ett säteri och adelsmannen fick skattefrihet.
Lämshaga räknas bland de mest värdefulla kulturhistoriska miljöerna i kommunen och finns med i kommunens kulturmiljöprogram. Värdet ligger dels i det välbevarade 1600-talshuset, dels i miljön runt omkring med flyglarna, ekonomibyggnaderna och inte minst i landskapet med åkrar, ängar, gamla vägar och fornlämningar. Det finns inte många byggnader från 1600-talet bevarade i Stockholms skärgård efter ryssarnas härjningar sommaren 1719. Lämshaga räknas dessutom som en av landets bäst bevarade herrgårdsbyggnader från denna tid.
lemshaga stockholms länmuseum
En karta från 1745, som är den äldsta, visar hela egendomen med gårdsläge, uthus, trädgård, åker- och ängsmark, skog, sjöar samt torp som lydde under gården. Åkerarealen var 29 tunnland stor. Om träd-gården sägs i kartans beskrivning att den var att den var "vacker och frucht-bärande med särskilt afdelte qvarter". Man ser också att vägen gick norr om gården, den väg som idag [1994] går öster om gården anlades senare. 1745 fanns fyra torp som lydde under Lemshaga, dessa var Dalen, Bovikshage, Kolströmstorpet och Hällen. En krog fanns också, Fagerdals-krogen.
Senare tillkom ytterligare torp Fiskartorpet, Stockholmaren, Anderdal, Lemshagadal och Edsberg. Storträsket söder om gården, som vid slutet av 1800-talet var sankmark, lät Wilhelm Odelberg dika ut för att göra åker av marken."