När bläckhornet krävde ett nytt namn
Historien om namnet Bexander
Nils Karlsson hade i sin klass i småskolan en kamrat som också hette Nils Karlsson. Denne slängde i klassrummet ett bläckhorn på läraren. Föga förvånande blev läraren mycket upprörd och tog genast fram Nils Karlssons betygsbok och gav honom C i uppförande.
Vid terminens slut kommer vår Nils Karlsson hem med C i uppförande. Föräldrarna frågar gossen varför han fått detta men han säger sig inte alls förstå hur detta kommer sig. Skulle Ni själva tro på något sånt? Historien förmäler inte hur han belönades för detta. Saft och bullar eller andra bullar?
Föräldrarna går emellertid med Nils till läraren som då inser att han skrivit in C-betyget i betygsboken som tillhörde den oskyldige Nils Karlsson. Gossen beslutar sig då att han aldrig mer vill heta något som någon annan heter.
Kring 1940, 20 år gammal, drar Nils igång processen att via Patent och registreringsverket få byta efternamn. I en lista från dem med namnförslag över lediga namn hittar Georgs fru Ingrid namnet Bexander. Lätt att uttala, tidigt i alfabetet men inte först och kanske viktigast helt unikt. Namnet Vilsner ses som ett andra alternativ.
Nils Bexander 25års-åldern
Alla bröderna dvs Axel, Georg med ettårig dotter Britt, Nils och lillebror Charles 12 år byter efternamn till Bexander.
I ansökningshandlingarna till konungen finns at läsa "Undertecknade syskon får härmed underdånigst anhålla om godkännande för oss av släktnamnet Bexander..."
Det formella beslutet tas i konselj av Kunglig Majestät Gustaf V den 15 mars 1940, fil 93. Gustaf V 1940
Föräldrarna gick dock inte att övertyga.
"Fiskare Karlsson kan ju inte plötsligt heta fiskare Bexander. Då skulle ju folk tro att man försöker göra sig märkvärdig."
//Berättat av Robert Bexander som hört det från sin far Nils
Ansökningshandlingarna om släktnamnet Bexander (nytt) till konungen. Gusvaf V 1940
Historien med bläckhornet och det oförskylda betyget kom som en skymf för den mycket ordningsamme gossen Nils. Han kallades ibland skämtsamt för “greven” av de andra syskonen.
Detta på grund av att han vinnlade sig om ett vårdat yttre och då ofta föredrog att vara propert klädd med putsade skor. ”Hel och ren” som det hette på den tiden.
//Charles till sonson Björn
Sigurd, far till bröderna Bexander,
sittandes på fisksumpen vid bryggan.
Fiskartorpet på Lemshaga, Värmdö 1940